Hold Plus® : Η ORA SERVICES δίνει λύση και στη διαχείριση της συγκομιδής και στη συντήρηση των φρούτων στο ψυγείο

Hold Plus®:

Η ORA SERVICES δίνει λύση και στη διαχείριση της συγκομιδής και στη συντήρηση των φρούτων στο ψυγείο

 

BRANDING Office ORA

Δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο παραγωγός είναι η έλλειψή εργατικών χεριών κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και η συντήρηση μιας σειράς καρπών στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα δύο αυτά θέματα αποφάσισε να μελετήσει η Τεχνική Ομάδα της ORA SERVICES με σκοπό την επίλυσή τους. Και γιατί αυτό; Μα γιατί η Μοντέρνα θρέψη με την Ολιστική της Προσέγγιση, την οποία ευαγγελίζεται η ORA SERVICES ως Αγροεπιστήμη έξω απ τα συνηθισμένα (ORA – Out of oRdinary Agroscience) υποδηλώνει τα όρια στα οποία μπορεί να παρέμβει στην Ελληνική Γεωργία.

Πως το έκανε αυτό; Επέλεξε μια σειρά σημαντικών καλλιεργειών για την Ελλάδα με εξαγωγικό χαρακτήρα (μήλα, ακτινίδια, εσπεριδοειδή) και μέσω της ORA Academy οργάνωσε ένα πανελλαδικό Project πειραματισμού με την εξειδικευμένη εταιρεία ANADIAG Hellas και επιλεγμένους συνεργάτες της. Τι ακριβώς αφορούσε ο πειραματισμός: Το Hold Plus της Stoller, ένα  μοναδικό προϊόν διαχείρισης του Αιθυλενίου που είναι υπεύθυνο για την ωρίμανση αλλά και τη διατήρηση των καρπών στο ψυγείο.

Ό Άγγελος Κεφάλας Διευθυντής της ORA SERVICES δήλωσε ότι το Πρόγραμμα Πειραματισμών πάνω σε μια σειρά καλλιεργειών έχει ως σκοπό την επιβεβαίωση ότι ο χειρισμός στον αγρό με το προϊόν Hold Plus επιτυγχάνει και καλύτερη διαχείριση του χρόνου συγκομιδής για τον παραγωγό και καλύτερο χρωματισμό (μανταρίνια NOVA) και μεγάλη περίοδο συντήρησης των καρπών στο ψυγείο (μήλα, ακτινίδια) για τον έμπορο.

Το Project πραγματοποιείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Θεσσαλία, Μακεδονία, Πελοπόννησο και Ήπειρο).

Ο Γεωπόνος κ. Σωτήριος Πανταζής, πειραματιστής της εταιρείας ANADIAG Hellas με την ολοκλήρωση του πειραματικού σε καλλιέργεια μήλων στην περιοχή της Αγιάς Λαρίσης και συγκεκριμένα στα ψυγεία -διαλογητήρια της Rizoulis Fruit δήλώσε :

« Ο σκοπός του πειραματικού ήταν να βρούμε αν μπορεί το Hold Plus

– να διατηρήσει τα μήλα περισσότερο στο ψυγείο και

– να επιμηκύνει την συγκομιδή

ούτως ώστε ο παραγωγός να μπορέσει να συγκομίσει τους καρπούς σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια χωρίς όμως να χάσει κάτι απ τα εμπορικά χαρακτηριστικά.

1. Για τους σκοπούς του πειράματος χωρίσαμε ένα χωράφι περίπου 10 στρεμμάτων σε τρία κομμάτια.
2. Βάλαμε το Hold Plus σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες, αφήσαμε και μάρτυρα.
3. Το HOLD PLUS εφαρμόστηκε διαφυλλικά 30 και 15 μέρες πριν τη συγκομιδή στη μία μεταχείριση και 15 και 5 μέρες πριν τη συγκομιδή στην άλλη μεταχείριση.

Mετά από 4 μήνες αποθήκευσης σε απλή ατμόσφαιρα είναι εμφανώς διακριτά τα αποτελέσματα:

– Στα φρούτα που εφαρμόστηκε το Hold Plus 15 και 5 μέρες πριν τη συγκομιδή, τα μήλα είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η σκληρότητά τους είναι μεγάλη, δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια από ασθένειες και άλλες αλλοιώσεις που παρατηρούνται μέσα στο ψυγείο.

– Τα μήλα του μάρτυρα έχουν αρχίσει να παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα το οποίο είναι σημάδι ότι έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται, έχουμε μεγάλες προσβολές από ασθένειες, πολλά μήλα έχουν σαπίσει κιόλας και δεν είναι τόσο εμπορεύσιμα.

– Τέλος στα φρούτα που εφαρμόστηκε το Hold Plus 30 και 15 μέρες πριν τη συγκομιδή, είναι σε πολύ καλή κατάσταση, και στις δύο περιπτώσεις και μπορούν άνετα χωρίς μεγάλες απώλειες να πάνε στην αγορά και να πουληθούν.

Το Hold Plus δίνει ακόμη μία παράμετρο! Σχετίζεται με την μικρότερη απώλεια βάρους των μήλων στο ψυγείο. Σ΄αυτά  που εφαρμόστηκε το HOLD PLUS, έχουμε μικρότερη απώλεια της τάξης του 5-7%, σε σχέση με τον μάρτυρα.

Όταν ο έμπορος αγοράσει 1 τόνο μήλα, θα πουλήσει 950 κιλά με το Hold Plus ενώ, με τον μάρτυρα θα πουλήσει 900 κιλά.

Ο CEO του PHYTOGROUP κ. Νικόλαος Κουτσούγερας δήλωσε: Με το Project Hold Plus καταφέραμε να επέμβουμε

– και στο επίπεδο της ποιότητας τους συγκομιζόμενου καρπού

– και στη διαχείριση του χρόνου συλλογής, αλλά

– και στην επέκταση της διατηρησιμότητας και της διατήρησης των καλών ποιοτικών χαρακτηριστικών των φρούτων, τα οποία συγκομίζονται και έχουν ανάγκη να παραμείνουν σε ψυγεία.

ενώ ο Γεωπόνος κ. Θοδωρής Ριζούλης δήλωσε : Mετά από 2 εφαρμογές με το Hold Plus, 15 και 5 μέρες πριν τη συγκομιδή στο χωράφι, είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα στο συσκευαστήριο:

1. Τα μήλα ποικιλίας Fuji ήταν καλύτερα στη ΣΥΝΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ σε σχέση με τον μάρτυρα
2. Τα μήλα ήταν πιο σκληρά
3. Τα μήλα είχαν καλύτερο χρώμα
4. Τα μήλα με HOLD PLUS είχαν μεγαλύτερο βάρος (μικρότερη απώλεια υγρασίας)
5. Κατά συνέπεια λιγότερες μετασυλλεκτικές ασθένειες

τα οποία οδηγούν σε μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα!!!…»

Τα ίδια αποτελέσματα έδειξε και το πειραματικό σε μήλα σε συνεργασία με την Γεωπονική Ομάδα της NOVAGREEN και τα συνεργαζόμενα καταστήματα της Novastores Άρνισσας και Πύργων Κοζάνης καθώς και σε εσπεριδοειδή στην Άρτα με τον γεωπόνο κ. Μιχάλη Στεργίου και στην Αργολίδα με το Γεωπόνο κ. Αδριανό Παπαδριανό

Read the pdf file